Dano Pavlúšik: Ako posunúť kvalitu kávy na nový level.

Napísal Palo Kovarik

Dano pri príprave filtra v Paralelnej Polis

Ahoj Dano. Na facebooku si jediný človek koho poznám, kto má v profilovke namiesto svojej podobizne kávovar 🙂 Ako sa človek zamiluje do kávy?
Podla mňa každý človek, ktorý žije istý čas v Austrálii s citom pre gastronómiu a hedonizmus, by prepadol výberovej káve. Od roku 2013 som začal ako úplný laik pracovať ako barista v Sydney. V priebehu niekoľkých dní som absolútne prepadol výberovej káve. 

Kedy prišiel ten moment, otvoriť si niečo vlastné?
Ten moment prišiel s návratom domov na Slovensko, s túžbou priniesť kávovú kultúru na rodnú hrudu 🙂 

Ako hodnotíš úroveň kaviarní na Slovensku v porovnaní so zahraničím, aké plusy a aké neduhy vnímaš?
Kávová kultúra resp. povedomie o káve sa približne od roku 2012 rapídne rozšírilo. Ako negatívum vnímam fakt, že v posledných rokoch vzniklo strašne veľa konceptov, ktoré to robia hlavne kvôli trendu a takisto na rozdiel napr. od Sydney, baristická komunita nieje súdržná. V Sydney si spolu pomáhali, robili spoločné workshopy, eventy, vymieňali si názory, skúsenosti a pomáhali si na týždennej, resp. mesačnej báze. Pre nás, čo rozumejú káve, znamená káva životný štýl, nielen trend.

Kedy si dáš prvú a kedy poslednú kávu dňa?
Prvé kávy padnú hneď ráno pri nastavovaní mlynčeka a prevažovaní espressa. Počas dňa odskúšam mnoho kontrolných káv, aby som si bol istý konštantnou kvalitou kávy.

Čo sa týka kávy, si skôr klasik alebo rád inovuješ?
Som klasik. Pre mňa osobne neexistuje nič viac ako vyvážené espresso, prípadne správne pripravený filter.

Máš nejaký vzor?
Môj vzor je každý človek, ktorý robí osvetu a je ochotný vstúpiť do sveta výberovej kávy a bojovať za ňu 🙂

Čo bolo kľúčové pri rozhodnutí pracovať pre Paralelnú Polis?
Mám rád výzvy a nové koncepty, veľmi rád rozbieham nové projekty akou Bitcoin Coffee bezpochyby je.

Dana a výberovú kávu za kryptomeny stretnete v Paralelnej Polis od Pondelka do Nedele od 10:00 do 18:00, v prípade eventov do 22:00.

Čo by si vylepšil na Paralelnej Polis?
Čo sa týka kaviarne, nieje moc čo (smiech). 

V Paralelnej Polis sa nachádza aj biohacking bar. Ako hodnotíš tento koncept?
S biohacking konceptom som sa stretol 1x práve tu. Pokiaľ je tam kvalitný produkt s benefitmi pre človeka, dokážem upustiť z mindsetu kávového “klasika”, ako som spomínal vyššie. Stále je čo objavovať.

Výberovú kávu kúpite v Paralelnej Polis aj pomocou najnovšej technológie lightning network.

Prečo by ľudia mali prísť do Paralelnej Polis?
Človek tu každý deň stretne mnoho inšpiratívnych a kreativnych ľudí, ktorí majú čo ponúknuť. K tomu samozrejme kvalitná káva, ktorá tečie potokom (smiech). 

Máš nejaké konkrétne, veľké plány do budúcnosti?
Čo sa týka kávy? (Smiech) Chcel by som vačšinu káv outsourcovať priamo od zdroja (farmárov) a tým posunúť kvalitu kávy na nový level…

Najbližšie akcie:

Latte art basics s Danom: https://www.facebook.com/events/510217186187380/

Alternatívna príprava kávy doma s Danom:

Ďakujem za rozhovor.