Základy kryptomenovej bezpečnosti

Napísal Martin Habovštiak

Kryptomeny nám dávajú slobodu, ale s ňou prichádza aj zodpovednosť. V praxi to znamená venovať o niečo väčšie úsilie zabezpečeniu svojich peňazí, keďže v prípade straty či krádeže neexistuje inšttúci na ktorú sa môžete obrátiť. Veľkou výhodou však je, že pri správnom používaní, sú čestné (také, ktoré nie sú podvod) kryptomeny bezpečnejšie ako bežný bankový systém.

V prvom rade musíme odporučiť záujemcom o seriózne používanie kryptomien kurzy CryptoAcademy, kde sa venujeme týmto témam podrobnejšie a môžeme riešiť individuálne otázky. Ak však chcete začať skôr, mohol by vám pomôcť tento krátky návod.

Na začiatok je najlepšie experimentovať s malými sumami na mobilnej peňaženke. Odporúča sa uchovávať v mobile najviac takú sumu, ktorú by ste si dali bežne do klasickej peňaženky. Pre účely platenia v Paralelnej Polis odporúčame peňaženku Coinomi, ktorú si môžete stiahnuť z Google Play či Apple AppStore. Peňaženka vyžaduje, aby ste si odpísali zálohu, 24 anglických slov na papier a zvolili silné heslo. Ako heslo odporúčame niekoľko náhodných slov.

Toto považujeme za jednu z najväčších výhod kryptomien: ak stratíte mobil, alebo vám ho ukradnú, tak kryptomeny z neho dokážete obnoviť. Ak prídete o klasickú peňaženku, peniaze v nej vám už nikto nevráti.

Pokiaľ ste sa rozhodli uložiť väčší obnos peňazí, výber peňaženky aj kryptomeny je veľmi dôležitý. Momentálne najbezpečnejšou kryptomenou je Bitcoin a najbepečnejšie sú hardware peňaženky Trezor a Ledger. Tu určite neodporúčame šetriť na peňaženkách ani na kurzoch bezpečnosti. Sú už prípady ľudí, ktorí tak urobili a doplatili na to. Aby ste mali lepšiu predstavu, čo všetko to obnáša, máme pre vás aj podrobnejší článok o bezpečnosti.

Dúfame, že vám tieto informácie pomôžu lepšie zabezpečiť vaše kryptomeny. V prípade otázok sa neváhajte spýtať dobrovoľníkov v Paralelnej Polis, či navštíviť kurzy CryptoAcademy.