Site icon Paralelná Polis

Ultra-konštruktívny prístup

Tento článok píšem ako manifestáciu ultra-konštruktívneho prístupu, pretože ho sľúbil napísať Juraj Bednár a doteraz tak nespravil. 🙂 V jednom rozhovore mi rozprával o prístupe, ktorý je veľmi pragmatický a konštruktívny, nenecháva nič na náhodu a priamo pretvára svet. Namiesto sťažovania sa nad tým, ako zle svet funguje, je lepšie pracovať na jeho zlepšení. Namiesto hlasovania vo voľbách je lepšie začať priamo konkurovať štátu a poskytnúť alternatívne služby. Tento prístup nazval ultrakonštruktívny a namiesto toho, aby som čakal a písal mu, že prečo nenapísal tento článok, tak som sa toho chytil sám. 

Ak by som to chcel rozšíriť,  ľahostajnosť k riešeniu problémov a volanie niekoho iného je príznakom silnej domestikácie, naopak ultra-konštruktívny prístup je príznakom uchopenia vlastného osudu a života. Človek riešením problémov aj zvyšuje svoju kompetentnosť a sebavedomie. A ak sa pýtate, čo robí tento článok na stránkach Paralelná Polis, tak vedzte, že Paralelná Polis je plná ultra-konštruktivistov a samotná je výsledkom ultra-konštruktívneho prístupu, pozn. nemýliť si s racionalistickými konštruktivistami. 🙂 

Problémy za Vás nevyrieši ani štát, ani vláda, ani úrad, ani Paralelná Polis, ktorá je len nástrojom a pomôckou, nie ultimátnym jediným riešením. Všetky nástrahy života dokážete zvládnuť iba Vy pomocou vlastných síl a zdrojov. Buďte globálni, flexibilní a ultra-konštruktívni.

Exit mobile version