Site icon Paralelná Polis

Chcel by som si uložiť väčší obnos Bitcoinov, čo mám robiť a prečo?

Na minutie Bitcoinov je nutné poznať istú tajnú informáciu, ktorá sa nazýva “súkromný kľúč”. Tento kľúč sa samozrejme neposiela do Bitcoinovej siete, posiela sa iba dôkaz o tom, že ho máte a súhlasíte s transakciou. Kľúč musí byť vytvorený na dobre zabezpečenom zariadení, uložený tak, aby sa k nemu nedostal útočník a, v prípade použitia, spracúvaný iba v dobre zabezpečenom zariadení.

Azda najdôležitejším dôvodom pre problémy s bezpečnosťou počítačov, či smartphone-ov je to, že sú to veľmi komplikované zariadenia navrhnuté tak, aby podporovali obrovské množstvo aplikácií a funkcií. V takej obrovskej komplexite sa bezpečnostný problém ľahko vyskytne a náklady na podrobné overenie bezpečnosti komplexného systému sú obrovské.

Preto vznikli hardware peňaženky, ktoré sú zámerne jednoúčelové a jednoduché. Slúžia len na prácu so súkromnými kľúčmi a nič iné. Overiť ich bezpečnosť je tak oveľa menej nákladné.

Vlastnenie hardware peňaženky bohužiaľ nie je automatickou zárukou bezpečnosti. Treba dodržiavať určité bezpečnostné postupy (“informačnú hygienu”):

Ešte raz odporúčame zúčastniť sa našich kurzov, aby ste si tieto informácie lepšie osvojili a v prípade otázok sa nás mohli spýtať.

Exit mobile version